SF Prep

💻 Computer Awareness कंप्यूटर ज्ञान

156 exam-ready facts · 156 MCQs

🕰️ Computer History 👤 Computer Personalities 🔤 Computer Abbreviations 🇮🇳 India in Computing 🌐 Internet & Networking
  1. 141

    The full form of BIOS is Basic Input/Output System.

    Definition / Term Important For: SSC · Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q141

    What is the full form of BIOS?

    Show answer

    Correct answer: D — Basic Input/Output System

    BIOS = Basic Input/Output System. BIOS checks hardware (POST) at start-up and loads the OS.
  2. 142

    The full form of ASCII is American Standard Code for Information Interchange.

    Definition / Term Important For: SSC · Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q142

    What is the full form of ASCII?

    Show answer

    Correct answer: A — American Standard Code for Information Interchange

    ASCII = American Standard Code for Information Interchange. Standard ASCII is a 7-bit code with 128 characters.
  3. 143

    The full form of IP is Internet Protocol.

    Definition / Term Important For: SSC · Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q143

    What is the full form of IP?

    Show answer

    Correct answer: B — Internet Protocol

    IP = Internet Protocol. An IP address identifies a device on a network.
  4. 144

    The full form of SSD is Solid-State Drive.

    Definition / Term Important For: SSC · Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q144

    What is the full form of SSD?

    Show answer

    Correct answer: C — Solid-State Drive

    SSD = Solid-State Drive. An SSD uses flash memory and has no moving parts.
  5. 145

    The full form of GPU is Graphics Processing Unit.

    Definition / Term Important For: SSC · Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q145

    What is the full form of GPU?

    Show answer

    Correct answer: D — Graphics Processing Unit

    GPU = Graphics Processing Unit. A GPU accelerates graphics and parallel computation.
  6. 146

    ALU stands for Arithmetic Logic Unit.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · SSC · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q146

    What is the full form of ALU?

    Show answer

    Correct answer: C — Arithmetic Logic Unit

    The ALU is the part of the CPU that performs arithmetic and logical operations.
  7. 147

    MICR stands for Magnetic Ink Character Recognition.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · SSC · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q147

    What is the full form of MICR?

    Show answer

    Correct answer: A — Magnetic Ink Character Recognition

    MICR is used to read the numbers printed at the bottom of bank cheques.
  8. 148

    OCR stands for Optical Character Recognition.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q148

    What is the full form of OCR?

    Show answer

    Correct answer: D — Optical Character Recognition

    OCR converts images of printed or written text into editable text.
  9. 149

    FTP stands for File Transfer Protocol.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q149

    What is the full form of FTP?

    Show answer

    Correct answer: B — File Transfer Protocol

    FTP is a protocol for transferring files between computers over a network.
  10. 150

    DNS stands for Domain Name System.

    Definition / Term Must know For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q150

    What is the full form of DNS?

    Show answer

    Correct answer: B — Domain Name System

    DNS translates domain names such as example.com into IP addresses.
  11. 151

    SMTP stands for Simple Mail Transfer Protocol.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q151

    What is the full form of SMTP?

    Show answer

    Correct answer: D — Simple Mail Transfer Protocol

    SMTP is used to send email; POP3 and IMAP are used to receive it.
  12. 152

    WAN stands for Wide Area Network.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q152

    What is the full form of WAN?

    Show answer

    Correct answer: A — Wide Area Network

    A WAN covers a large geographical area; the Internet is the largest WAN.
  13. 153

    ISP stands for Internet Service Provider.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · SSC · State Police · State Staff Selection · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q153

    What is the full form of ISP?

    Show answer

    Correct answer: C — Internet Service Provider

    An ISP is a company that provides users with Internet access.
  14. 154

    UPS stands for Uninterruptible Power Supply.

    Definition / Term Important For: Banking & Insurance · Railway · State Police · State Staff Selection · SSC · Defence · State PSC Source ↗
    Practice (1)
    Q154

    What is the full form of UPS?

    Show answer

    Correct answer: D — Uninterruptible Power Supply

    A UPS supplies battery power immediately when mains power fails.
  15. 155

    CAD stands for Computer Aided Design, which is widely used in engineering and architecture.

    It is extensively utilized for creating precision drawings and technical illustrations.

    Asked in SSC CGL 2017 (10 Aug, Shift 2)

    Fact Important For: Defence · Railway · SSC · State Police · State PSC · State Staff Selection Source ↗
    Practice (1)
    Q155

    CAD stands for _____.

    Show answer

    Correct answer: B — Computer Aided Design

    Answer: (B)
    CAD = Computer Aided Design.
  16. 156

    JPEG stands for Joint Photographic Experts Group, a commonly used method of lossy compression for digital images.

    This standard is primarily used for web publishing and storing photographic images.

    Asked in SSC CGL 2017 (10 Aug, Shift 3)

    Fact Important For: Defence · Railway · SSC · State Police · State PSC · State Staff Selection Source ↗
    Practice (1)
    Q156

    What is the full form of JPEG?

    Show answer

    Correct answer: A — Joint Photographic Experts Group

    Answer: (A)
    JPEG = Joint Photographic Experts Group.